Tečaj IBGH

Nadgradnja programa BH-VT (Osnovna šola) Pridružite na našem tečaju BGH, kjer bomo skupaj utrjevali in izpopolnjevali vaje, ki ste jih že pridobili s svojim psom pred opravljanjem izpita BH/VT. Dodali bomo pa tudi nove elemente, kot so vaja stoj, naprej, skakalnica in prinašanje predmeta.

Kaj se bomo naučili?

  • nadgradnja programa BH VT (Osnovna šola)
  • utrjevanje obstoječih vaj, tj. poleg, skupina, sedi, prostor, sem, odlaganje
  • učenje novih vaj, tj. vaja stoj, vaja naprej, skakalnica, prinašanje predmeta
  • priprava na izpit BGH1, in predpriprava na nadaljnje izpite BGH2, BGH3
  • razvoj igre in odnosa med psom in vodnikom

Tečaj je namenjen vsem psom, ki so opravili Osnovno šolo in izpit BH VT ter si želijo šolanje s psom nadaljevati.

BGH je program, ki je po vsebini zelo podoben disciplini B (poslušnosti) programa IGP in je primeren za vse pse, majhne, srednje in velike. Prav tako ni pomembno ali je pes pasemski ali ne. Le da ima pes veselje do dela in dober odnos z vodnikom.

Za udeležbo tečaja BGH je moramo imeti nekaj predznanja, zato najprej opravimo izpit za vodnika spremljevalca BBH.

Tečaj je namenjen vsem tistim vodnikom, ki po končanem osnovnem šolanju želijo nadaljevati s utrjevanjem poslušnosti, krepitvi medsebojnega odnosa psom in vodnikom. Obsega tri težavnostne stopnje BGH1, BGH2 in BGH3. Predno preidemo na višjo stopnjo poslušnosti opravimo izpit nižje stopnje.

Osnovno povelje, ki ga imamo v vseh treh stopnjah BGH je povelje POLEG. Pri tej vaji je pomembno da jo pes hodi ob naši levi nogi, spremlja s pogledom vodnika in izvaja vajo natančno in z veseljem. Sledi nam ob nogi ne glede na spremembo tempa in se brez povelja ustavi ob naši nogi. Prav tako nas spremlja čez skupino in se ne zanima za ljudi.

Vaje SEDI in PROSTOR so sestavni del BGH programa vseh stopenj, izvaja se v gibanju brez vodnikovega vstavljana, pri vaji PROSTOR nato psa pokličemo z ukazom SEM, kjer pes hitro in veselo priteče pred vodnika. Vaja APORT (prinašanja prinosila vodniku) je zanimiva in zahtevna vaja, kjer psi prinašajo leseno prinosilo, ki je prilagojeno velikosti psa. Večino psov jo rada izvaja, ker pa je to natančna vaja, potrebujemo kar nekaj časa, da jo pravilno izvedejo. Pri vaji NAPREJ učimo psa na ukaz steči stran in se na določeni razdalji po povelju uleže in počaka na vodnika. Vaji APORT in NAPREJ sta del programa BGH2 in BGH3. V najvišjem programu BGH3 učimo vajo STOJ, vajo prinašanja prinosila čez plezalno skakalnico. Posebnost programa BGH3 je vrstni red vaj, ki je lahko različen, in na dan izpita ali tekmovanja izvemo kombinacijo. Kar pomeni, da pes resnično pozna in zna vse ukaze in se ne uči na pamet.

Vodnik, ko opravi vse stopnje ali vmes med posamezno stopnjo, se lahko pridruži tekmovalni skupini, ki se udeležijo tudi tekmovanj. Tekmovanja potekajo na regijskem, državnem in mednarodnem nivoju ter so razdeljena na tri težavnostne stopnje. Na tekmovanjih se ocenjuje navezava med vodnikom in psom, veselje psa do dela, zbranost in natančnost izvedbe.

Vendar pa BGH nikakor ni izključno tekmovalna disciplina: marsikdo jo vadi zgolj za lastno veselje in utrjevanje odnosa s svojim psom. Vključuje namreč številne zanimive vaje, pri katerih nikoli ne zmanjka izzivov. Redno delo prinaša pozitivne učinke tudi v vsakdanjem življenju in pomaga pri socializaciji v urbanem okolju. 

Tečaji potekajo 1 na teden približno pol leta, skupne so majhne, kjer se redno preverja napredek posameznega para in se mu svetuje da odpravi težave .

Prijavite se na Tečaj IBGH

Za prijavo, prosim, kliknite na spodnji gumb in izpolnite prijavni obrazec. Po prejemu vaše prijave vam bomo posredovali vse potrebne informacije in skupaj bomo določili termin našega prvega srečanja.

Prijavi se

Kontakt

Informacije

Kinološko društvo Ljubljana
Pot za Brdom 10
1000 Ljubljana

Uradne ure: Torek in četrtek (17.00 - 19.00)
Telefon društva: 01 257 61 11
E-poštni naslov: [email protected]

Predsednik društva: Žiga Gaberc (070 866 488)