Tečaj obrambe (IGP)

Odkrijte najatraktivnejšo disciplino v svetu kinološkega sveta! Vabljeni na edinstven tečaj obrambe, kjer se boste pod vodstvom izkušenih inštruktorjev naučili vrhunskih tehnik in veščin za izvajanje obrambnih vaj s pogumom in odločnostjo.

Kaj se bomo naučili

  • učenje napredne igre (iz psa ne želimo izvabljati nekontrolirane agresije)
  • delo na poslušnosti, za energične in polne ugrize na vodnikove ukaze
  • učenje nadzarovanega ugriza (vadba s posebno opremo in markerjem) za obrambne namene,

Cilj šolanja je lahko le opravljanje potrebnega izpita za vzrejo, usposabljanje za tekmovanje ali pa zgolj boljše sožitje med psom in družino.

Vpis v tečaj je možen samo po dogovoru z inštruktorjem. Delo je bolj individualno in nadzorovano z za to usposobljenim inštruktorjem in markerjem.

Tečaj je namenjen vsem psom, ki so starejši od 15. meseca, službene pasme (zaželen rodovnik), z opravljenim izpitom BH-VT. Vodnik psa mora imeti dobre motorične in psihofizične sposobnosti.

IGP ali klasika je eden izmed najstarejših kinoloških športov, ki je nastal kot preizkus naravnih zasnov in sposobnosti nemškega ovčarja v začetku 20. stoletja.

Prvotno so bili nemški ovčarji pastirski psi, vendar je industrializacija Nemčije vzreditelje spodbudila k promociji svojih psov v policijske in vojaške namene. Max Emil Friedrich von Stephanitz, ki velja tudi za ustanovitelja pasme nemški ovčar je bil zaskrbljen, da bo ta sprememba v miselnosti vzrediteljev pripeljala vzrejo psov do razvoja nezaželenih lastnosti kot je duševna nestabilnost. To ga je motiviralo, da je ustanovil Verein fur Deutsche Schaferhunde (Združenje nemških ovčarjev), znano tudi kot SV.

SV je razvil Schutzhund test, da bi preizkusili ali ima izbran pes ustrezen delovni temperament in sposobnost primerno nemškemu ovčarju. Prvi Schutzhund preizkus pa je bila izveden v Nemčiji leta 1901. S tem preizkusom so želeli vzrediteljem prikazati kakšen naj bo ustrezen karakter delovnih psov in jih tako usmeriti k odgovorni vzreji. 

S preizkusi so nadaljevali saj so verjeli, da jim s tem uspeva selekcionirati pse z najboljšimi genskimi zasnovami ter, da s takim preizkusom iz genskega bazena uspešno izločajo tiste, ki niso prenesli delovne obremenitve.  

Sčasoma se je preizkus razširil po celem svetu s tem pa pridobil tudi na prepoznavnosti. Ljudje so kmalu preizkusu dodali tekmovalno noto in posledično se je iz tega razvila disciplina, ki jo danes poznamo kot IGP (Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung).

IGP ima med pasjimi športi tudi v Sloveniji najdaljšo tradicijo, prvi tekmovalci so se pojavili v letih po 2. svetovni vojni. Kljub dolgi tradiciji, pa je šport v zadnjih letih nekoliko v upadu. Razloge za to bi lahko pripisali temu, da je šport zelo zahteven in od posameznika zahteva poleg znanja tudi veliko časa. Kljub vsemu pa ima IGP svoj edinstven čar in zato še danes velja za kralja med pasjimi športi.

Tudi danes izpiti IGP služijo za odličen prikaz in nekakšno potrditev o dobrih zasnovah delovnega psa. Lastnosti, ki naj bi jih posedoval delovni pes so: želja po delu, pogum, inteligenca, sodelovanje s človekom, vztrajnost, obrambni nagon.

Danes je IGP sestavljen iz treh disciplin (sled, poslušnost in obramba) in treh stopenj (IGP1, IGP2 in IGP3). K izpitu prve stopnje IGP1 pa se lahko pristopi po opravljenem BH-VT izpitu. Šolanje je zahtevno, saj je psa potrebno dobro pripraviti v treh različnih disciplinah. 

Sled je disciplina, kjer se preizkusi vohalne sposobnosti psa, ki so pri psih zelo dobro razvite. V tej disciplini polagalec postavi sled, tako da hodi od začetne startne točke v ravni liniji, naredi kljuko v desno ali levo in nadaljuje v ravni liniji. Število linij in kljuk je odvisno od posamezne stopnje. Vodnik pripelje navezanega psa na začetek sledi in ga pusti, da samostojno sledi stopinjam in nakaže predmet, ki ga je predhodno tam pustil polagalec. Pri delu se ocenjuje natančnost psa in voljo do sledenja.

Poslušnost se izvaja na poligonu v paru z drugim psom. Je zelo tehnična disciplina, kjer pes izvaja vaje po točno določenem zaporedju. Vaje so sestavljene iz osnovne vodljivosti, vaj v gibanju sedi, prostor in stoj, vaj prinašanja, vaje naprej in odlaganja. Za najvišje ocene mora pes pokazati voljo do sodelovanja in dela, sproščenost, hitrost in natančnost.

Obramba velja za najatraktivnejšo disciplino v IGP športu in tudi nekakšno merilo za zmožnost izvajanja tega športa. Psi neprimerni za izvajanje vaj obrambe ne morejo sodelovati v tem športu. Obramba je preizkus poguma in odločnosti psa nasprotovati markerju. Pri delu se ocenjuje energičnost in odločnost pri izvajanju vaj, mirnost ugriza in upoštevanje navodil vodnika.

IGP je razširjen povsod po svetu. Tekmovanja potekajo po posameznih stopnjah kot regijske tekme, kot mednarodne CACIT tekme ali pa na najvišjem nivoju po programu IGP3 kot svetovna prvenstva. Svetovna prvenstva prav tako potekajo znotraj posamezne delovne pasme in kot skupno svetovno prvenstvo za vse delovne pasme pod okriljem FCI.

V Kinološkem društvu Ljubljana vsako leto organiziramo mednarodno tekmovanje šolanih psov CACIT Drenigov memorial, ki je posvečen začetniku slovenske kinologije Teodorju T. Drenigu. Drenigov memorial letos praznuje že 40. obletnico in ima v tem zborniku tudi svojo rubriko.

Prijavite se na Tečaj obrambe (IGP)

Za prijavo, prosim, kliknite na spodnji gumb in izpolnite prijavni obrazec. Po prejemu vaše prijave vam bomo posredovali vse potrebne informacije in skupaj bomo določili termin našega prvega srečanja.

Prijavi se

Kontakt

Informacije

Kinološko društvo Ljubljana
Pot za Brdom 10
1000 Ljubljana

Uradne ure: Torek in četrtek (17.00 - 19.00)
Telefon društva: 01 257 61 11
E-poštni naslov: [email protected]

Predsednik društva: Žiga Gaberc (070 866 488)