logo

Tominc Jernej

- inštruktor za osnovno šolanje

Psi so že od rane mladosti del mojega življenja. Pes je bil pri hiši ob mojem rojstvu, v času odraščanja, pa vse do današnjih dni. V tistih časih to res niso bili šolani psi, vseeno pa sem tekom let pridobil veliko izkušenj o bivanju s psi ter vzgojo psa za življenje »družinskega psa«.
Prvič sem se s šolanjem psov v pasji šoli srečal leta 1997, ko je k hiši prišel bernski planšar Dal, s katerim je skozi osnovni tečaj delala vsa družina. Od takrat sem osnovne tečaje obiskoval še s tremi drugimi psi, resneje pa se je začelo leta 2011, ko je k hiši prišla samička Sibirskega husky-ja Zoe ter leta 2013, ko ji je družbo pričela delati še samička Škotskega mejnega ovčarja- Lili. Z obema sem obiskoval osnovne tečaje, z Bordersko ovčarko Lili pa sem v letu 2014 opravil tudi izpit B-Bh. Še istega leta sva se z Lili pridružila Enoti reševalnih psov pri KD Ljubljana, kjer se učiva in nabirava znanja iz področja reševanja.
Leta 2015 sem bil povabljen, da se v vlogi pripravnika pridružim strokovnemu kadru društva. Ker mi je delo z živalmi v veliko veselje, istočasno pa rad pomagam drugim, sem povabilo z veseljem sprejel.
Zanimivo je opazovati, kako se tekom dela krepi vez med vodnikom in psom, kako vse bolje razumeta en drugega ter kako ob pravilnem delu iz male kosmate kepe, katero smo prinesli domov prvi dan, nastane vzgojen, ubogljiv pes.

Date: 21 avgusta, 2015