logo

Trbižan Neja

- inštruktorica za osnovno šolanje, inštruktorica za agility

S šolanjem psov se ukvarjam od leta 2001, ko sem pripeljala mešanca Kukija v tečaj osnovne šole na KD Ljubljana. Za pasjo šolo sem se odločila zato, ker sem želela imeti vzgojenega psa – živim namreč v centru mesta in zdelo se mi je primerno, da je moj pes vzoren spremljevalec, ne pa divjak na vrvici.

Moja prva kinološka strast je bil agility, v katerem sem še vedno aktivna. Agility mi je takoj na prvi pogled zgledal zanimiv in zabaven. Šele ob delu sem dejansko spoznala, kako je res zabaven tudi za pse, saj psi v veliki večini ljubijo akcijo. Mešanec Kuki, s katerim sem vstopila v svet kinologije, ima zdaj družbo treh border collijev. Veselje do kinološkega dela je vodilo do pripravništva in pridobitve licence za inštruktorja osnovnega šolanja v 2008.

Kot večje tekmovalne dosežke štejem nastope v finalih velikih evropskih agility tekmovanj kot so European Open in Border Collie Classic, kjer tekmuje tudi po 400 psov v konkurenci, ter seveda 3. mesto v agility kvalifikacijah 2013. 2015 sem začela z dvema svojima psoma tekmovati tudi v Rally Obedience in konec leta smo v skupnem seštevku osvojili 1. in 2. mesto v državnem prvenstvu po RO III. Kot zanimive izkušnje pri delu s psi štejem tudi opravljen tečaj “Delo z nosom” in “Pes igralec” ter snemanje reklam in nanizank kar s tremi svojimi psi. Moje trenutno novo zanimanje je canicross, tek s psi, za boljšo kondicijo tako mene kot psov – v ta namen me zanima tudi pasji fitnes, saj je zdravje in dobra kondicija športnega psa izredno pomembna za varno delo in doseganje dobrih rezultatov.

Moj moto? Pravičnost, doslednost, akcija.

Date: januar 31, 2016